Surse de apa si solutii tehnice destinate tratarii si potabilizarii apei


Metodele de filtrare a apei sunt cunoscute inca din cele mai vechi timpuri. In prezent, datorita industrializarii, poluarii mediului si a utilizarii in exces a ingrasamintelor chimice sursele de apa sunt mai mult sau mai putin contaminate, iar metodele si solutiile de tratare si purificare a apei au fost adaptate noilor provocari.

Apa de retea:

Apa de retea din marile orase este in principiu tratata si se incearca furnizarea la robinet a unei ape cat mai buna calitativ, care sa nu prezinte un pericol si sa nu puna in pericol sanatatea consumatorilor. Daca din punctul de plecare de la sursa apa nu prezinta un risc real, pana la punctul de consum apa parcurge kilometri prin conducte vechi. Se poate obtine cu succes o apa potabila si foarte buna calitativ din sursele de apa de retea. Nu este recomandat a se consuma nefiltrata. Insa, datorita procesului de pretratare a apei de la sursa, filtrarea finala la punctul de consum se poate realiza cu minim de investitie. Filtrarea apei ne ofera posibilitatea de a obtine apa pentru baut, spalat fructe, gatit si chiar pentru activitati de intretinere personala.

Apa din surse subterane (apa de putz, apa de fantana):

Exista cazuri in care sursele de apa subterane sunt la o calitate foarte buna. Insa de foarte multe ori sursele de apa subterane din zonele rezidentiale prezinta un anumit grad de contaminare cu nitrati, nitriti si alti compusi chimici daunatori si sa nu uitam de duritatea apei specifica si sedimentele. Duritatea apei este asociata cu depunerile de calcar. Atunci cand directionam o apa dura prin instalatia sanitara, aceasta va lasa depuneri atat in instalatie cat si in masina de spalat, boiler, centrala termica, pe robineti, chiuveta si obiectele care intra in contact cu apa. Duritatea apei se masoara in grade germane, grade franceze sau ppm (mg/l). In Romania unitatea de masura cel mai des intalnita pentru duritate este in grade germane. Este foarte important a se efectua un buletin de analiza complet a apei la un laborator de specialitate atunci cand intentionam sa utilizam apa din sursele subterane. Veti obtine transpuse pe hartie proprietatile fizico-chimice si microbiologice ale apei dumneavoastra.

Solutii tehnice pentru filtrarea si dedurizarea apei

Functie de gradul de incarcare a apei se poate opta pentru una din variantele de mai jos:

Pentru filtrarea sedimentelor:
- filtru sedimente centrifugal Cintropur
- filtru clasic Big Blue cu cartus polipropilena (in curand)
- filtru automat multimedia cu autocuratare Ecowater

Pentru dedurizarea apei:

Dedurizatorul de apa cu rasina cationica: este un echipament special conceput pentru a filtra duritatea apei. Dedurizarea apei are loc instant. Echipamentul se monteaza pe conducta principala de apa. Veti proteja astfel intreaga instalatie. Dedurizatorul este alcatuit din 2 parti: rezervorul cu rasina si rezervorul pentru sare. Apa trece prin rezervorul cu rasina unde are loc retinerea particulelor (mineralelor) care provoaca duritatea apei. In rezervorul de sare se va adauga sare tip tablete. La un anumit volum de apa consumata, sau dupa un anumit timp (in functie de caz) aparatul curata rasina cu ajutorul ionilor de sare pentru indepartarea particulelor retinute in interiorul rezervorului. Dedurizatorul cu rasina reprezinta singura solutie tehnica eficienta in dedurizarea apei.

Modele de dedurizatoare...

Solutii tehnice pentru potabilizarea apei:

Potabilizarea apei tine de mai multe aspecte. In urma identificarii compusilor chimici dizolvati in apa, precum si a gradului de contaminare cu microorganisme, se poate alege sistemul cel mai potrivit pentru a va asigura o apa sigura. Vom enumera mai jos cateva solutii tehnice in domeniu.

- Filtru apa Doulton: este alcatuit din cartus ceramic cu o finete de 0.5 microni, capabil sa retina impuritati extrme de fine. Cartusul este impregnat cu ioni de argint ce actioneaza in mod natural asupra distrugerii microorganismelor. La interior cartusul este prevazut cu carbon activat si un mediu filtrant pentru metalele grele. Astfel, se va obtine o apa la o calitate foarte buna (ideal pentru apa de retea sau apa de putz care nu este contaminata cu nitrati si nitriti). Costuri reduse de intretinere. Se monteaza pe blatul de la bucatarie sau pe chiuveta.

- Filtru Katadyn Combi Plus: este un filtru elvetian exceptional. Procesul de filtrare este foarte asemanator cu filtrul de mai sus: ceramica + ioni de argint + carbon activat. Marele avantaj al filtrului Katadyn este acela ca poate fi utilizat atat acasa, pentru filtrarea apei de retea cat si in deplasari, intrucat filtrul Katadyn este portabil. Poate fi utilizat in drumetii, in calatorii, la pescuit, etc. Atunci cand este utilizat ca filtru portabil, acesta nu trebuie racordat la o sursa de apa, ci este echipat cu o pompa manuala si o sonda, care va permite extragerea si filtrarea apei din rauri, lacuri, si alte surse.

- Purificatorul cu osmoza inversa: reprezinta cea mai avansata metoda de purificare a apei. Sistemul de purificare permite trecerea apei prin mai multe etape de filtrare, fiind eliminate din apa impuritatile si compusii chimici daunatori. Se poate utiliza acolo unde sursa de apa este contaminata cu nitrati, nitriti si alti compusi chimici pentru care alte metode nu sunt eficiente. Osmoza inversa asigura consumatorului cea mai pura apa posibila. Un dezavantaj il reprezinta acela ca prin purificarea agresiva se reduce PH-ul apei, ajungand undeva pe la 6.5 (depinde si de PH-ul apei de la intrare). PH-ul se poate corecta utilizand un modul de remineralizare sau de corectie al PH-ului.

- Sterilizator cu lampa UV: sterilizatorul cu lampa UV este special conceput pentru a anihila din sursa de apa microorganismele. Sterilizatorul nu filtreaza particule sau compusi chimici, ci doar iradiaza cu raze ultraviolete microorganismele din sursa de apa. Echipamentul se poate monta (functie de debitul de apa dorit) fie pe conducta principala de apa, fie doar la punctul de consum unde se doreste dezinfectarea apei.