Osmoza inversa...


Este o metoda performanta de purificare a apei care a revolutionat notiunea de filtru de apa.

Osmoza inversa este procesul prin care apa este impinsa printr-o membrana semipermeabila cu ajutorul unei presiuni aplicate. Membrana este conceputa astfel incat numai apa sa treaca prin invelisul dens, impiedicand particulele, compusii dizolvati, bacteriile si virusurile, acestea fiind directionate catre canalizare. Acest proces necesita o presiune a apei la intrare de minim 2.7 bar.

Principiul de functionare

 

osmoza inversa

 

Fenomenul de osmoza a fost observat prima data in 1748 de Jean Antoine Nollet. Pentru urmatorii 200 de ani osmoza inversa a ramas doar un fenomen observat in laborator. In 1949 cercetatori ai Universitatii Californiei din Los Angeles (UCLA) au demarat aplicarea osmozei inverse pentru desalinizarea apei de mare, iar in 1950 cercetatorii de la UCLA si Universitatea Floridei au produs cu succes apa pura din apa de mare folosind osmoza, insa debitul obtinut atunci era prea mic pentru ca descoperirea sa fie adusa spre comercializare.

In ultimii ani utilizarea purificatoarelor de apa cu osmoza inversa a luat amploare, nenumarate familii si institutii optand pentru instalarea acestora in propriile resedinte pentru o apa sigura.